luni, 23 mai 2011

CHEILE SOHODOLULUI

      La Cheile Sohodolului se gaseste un peisaj de toata splendoarea. M-au impresionat foarte tare stancile inalte si ascutite, ce se oglindeau in raul curat cu apa cristalina ca lacrima, care serpuia la baza lor.             
      Aerul tare si curat imi improspata buna dispozitie.Zgomotul apei ce se lovea de bolovanii cazuti de pe stanci ,rasuna printre muntii ce pareau  facuti din marmura si vopsiti cu alb, negru si gri.Pe mal,iarba frageda se clatina in adierea unui vanticel subtire,care cobora din crestele muntilor.                                 
      Acest peisaj este mirific!Vizitati-l si voi...                                               





                      

luni, 16 mai 2011

LIZUCA

      Era seara,iar eu cu ochii aproape inchisi am adormit intr-un somn dulce si lung.          
      Dintr-o data,ajunsa pe taramul viselor,m-am trezit intr-o dumbrava unde vedeam o fetita plinuta,murdarica ,cu fata arsa de soare,cu ochii mari de culoare maro si cu genele negre ca abanosul ,care se uita si ea mirata la mine.Aceea era Lizuca.Ne-am imprietenit si a inceput sa-mi povastesca despre dumbrava minunata ca era locul ei preferat ,si ca acel loc era mostenit de bunicii ei.Ea m-a dus in multe locuri prin dumbrava si mi-a prezentat bunicii si prietenii ei,adica:Patrocle,zana si prichindeii.Eu am descoperit la Lizuca multe trasaturi morale,si anume:iubitoare,buna ,nazdravana si multe altele.Cand vroiam sa o intreb cat mai multe lucruri despre acel loc,a sunat ceasul si totul s-a intrerupt.                                                  
      Mai tarziu,din acest vis,am inteles ca este bine sa ai prieteni ,sa fi comunicativ si sa ai langa tine persoane indragite care te iubesc.

CUCUL

      Cucul este o pasare salbatica,ce traieste in padure.                                             
      El anunta sosirea primaverii.Ca si privighetoarea ,el canta un anime cuvant,dar stiti de ce ?Pe vremuri ,doi cuci erau frati,iar unul a plecat prin lume si nu sa mai intors.De atunci ,celalalt il cauta si ii stiga numele ,care este :cucu.Deoarece ei nu-si clocesc ouale,pentru a-si perpetua specia,acestia sperie o alta pasare de pe cuib ,isi depun ouale acolo si pleaca.Denumirea lui inseamna singur,fara nimeni.Cucii sunt pasari calatoare.Penele lor au culori frumoase si interesante.Cucul se hraneste cu insecte,seminte,orice gaseste.                 
      Cucul este o pasare interesanta!

miercuri, 11 mai 2011

PARC- CRAIOVA....



VULPEA SI IEPURASUL

      Era o dimineata de vara stralucitoare! Soarele deabia isi trezise razele de foc,ce incalzeau atmosfera.Florile isi ridicasera capusorul plapand si incepeau sa imprastie mireasma incantatoare,iar roua diminetii cazuse pe trandafirii de pretutindeni.                           
      Iepurasul vesel, mergea spre gradina lui,cu un cosulet in mana,impletit de vecina lui ,randunica.El mergea sa culeaga flori ca sa le puna-n vaza si sa ia un cocos ,sa-l taie si sa-l pregateasca, fiindca dupa-amiaza  avea ca oaspete pe doamna Vulpe.  Dar dupa cum stim cu totii ,vulpea mai mereu este o mincinoasa si o sireata.Noaptea ,hotomana ,daduse iama pe la cotetele Iepurasului si ii mancase toate pasarile ,lasandu-i doar legumele din gradina.Acesta si-a dat seama cine este faptasul si s-a hotarat sa i-o coaca.Se gandea Iepurele :"La minciuni si la furat esti invingatoare,dar iti pun eu pofta-n cui!"Atunci ,el a aranjat un platou cu legume  si cand avenit vulpea a servit-o cu multa dragalasenie.Aceasta se uita smerita la legume si nu manca nimic.Iepurasul tot o indemna sa manance ,dar ea nu se atingea de nimic,pentru ca stim cu totii ce-i place ei sa manance.Nemairezistand,Vulpea si-a recunoscut fapta.Atunci ,Iepurele a iertat-o si a pus-o sa-i cumpere pasarile pe care le mancase.Nu e bine sa mintim.                                      
      Dupa fapta si rasplata!    
               

miercuri, 4 mai 2011

INVIDIA NU ESTE BUNA !

      Unii oameni nu apreciaza inventatorii.De aceea spun ca si ei au facut aceleasi lucruri la fel ca inventatorii.Acestora li se potriveste proverbul:" Dupa lupta,multi viteji se arata."          
       In poezia "Cuiul" ,Tudor Arghezi ne arata ca oamenii de pe vremea aceea nu aveau bun simt. Multi stiau sa minta si sa se laude ca si ei faceau la fel cand erau tineri,dar omul se arata dupa fapta.Inventatorii nu trebuie sa se gandeasca mult la proiecte,ci doar sa aiba multa imaginatie.Invidiosii mai mereu nu vor aprecia oamenii care au muncit si au fost rasplatiti pentru truda lor.In poezie un om spune: "-Dragul meu,asa cui faceam si eu,poate chiar mai dichisit,insa,vezi,nu m-am gandit."Desi nerusinarea acelui om da pe din-afara,el nu intelegea cum putea acel cui sa lege scandurile intre ele.Adevarul este ca invidia face din oameni un lucru urat.Aceasta incepe din laude,certuri,din convorbiri si din multe altele.Eu cred ca daca omul ar munci mai mult si-ar atinge obiectivul sau ceea ce si-a propus.                                     
      Aceasta este parerea mea despre invidie.                                                            
      A voastra care este?

luni, 2 mai 2011

~DIFERENTA~

      Diferenta dintre oamenii muncitori si cei lenesi este foarte mare.Eu cred ca daca n-ar exista oameni lenesi,lumea ar fi mult mai buna ,dar orice padure are uscaciuni.                    
       Persoanele bune la suflet ,harnice,ocrotitoare si cinstite dau frumusete si echilibru locului in care convietuiesc.Spre deosebire de acestia,oamenii lenesi si rai fac aceasta lume de vis sa isi piarda stralucirea.In ziua de azi,mai exista putine fiinte blande care sunt dispuse sa dea ajutor si altora.Persoanele egoiste si lenese au pus stapanire pe tot ce era odata frumos si linistit.Au daramat palatele bucuriei,au rupt fasiile prieteniei,au taiat copacii intelegerii si au smuls florile iubirii.Eu cred ca cesti oameni ar trebui sa convietuiasca in pace, luind exemplu de la cei buni.                   
      Toti ar trebui sa se revolte impotriva acestor fiinte rele si laudaroase.Faceti pace si dreptate in lume ,iar aceasta diferenta dintre oameni sa dispara pentru totdeauna!

PANICA

      Intr-o zi cu nori cenusii pe cer ,Andrei se intorcea grabit de la scoala.Fulgerele au inceput sa brazdeze cerul iar tunetele innabusite se auzeau din toate partile.                           
      Andrei mergea din ce in ce mai repede.Parca i-ar fi fost frica de ceva.Vazduhul parca exploda si se napustea deasupra lui Andrei.Norii albi ,frumosi si veseli fusesera exilati din imparatia cerului. Dintr-o data ,o ploaie torentiala pornise ,facandu-se alb si ceata peste tot.Baiatul s-a ascuns in scara unui bloc si privea picaturile de apa cum cadeau pe pamant si umezeau locul unde se asezau.Picaturile de ploaie erau cristaline si proaspete.Parca ar fi fost lacrimile lui Iisus Hristos.Potolindu-se putin ploaia,el aluat-o la fuga spre casa,panicat sa nu i se intample ceva.Cand a juns acasa,ii batea inima foarte tare.Mama lui i-a povestit ca in momente ca acestea trebuie sa ramana calm.                                                 
      Panica nu este buna.Ea ne poate traumatiza pe viata!